top of page

Als communicatie open is dan zijn er veel antwoorden mogelijk
Ik had ooit een periode in mijn leven dat ik op elke eurocentje moest leven. Ik woonde toen in een huurhuis dat slecht onderhouden was en waar de verwarming op elektriciteit was.

Ja, in die woning zijn er op persoonlijk vlak heel veel schiften gebeurd maar eigenlijk heb ik daar ook veel geleerd over communicatie als het financiële luik in je leven.

En dan te weten dat het eigenlijk allemaal -zeker energetisch- zo aan elkaar hang.

Ik herinner me nog goed dat in de ochtend het echt heel warm was in huis, meer dan 24 graden. Doch als de klok richting 16u ging was het dat de accumulatie lauwe lucht blies. De graden zakten dan tot 17 graden in huis.

In die periode ben ik me ook meer gaan bezig houden met het ecologische aspect , in eerste instantie was dat om besparingen te doen, maar later schiftte het volledig naar het belang ecologisch op het groter geheel, onze aarde , en natuurlijk de gevolgen op langere termijn.

Veel heb ik geleerd op valk van minder water verbruiken , hoe omgaan met energie maar vooral communicatie op vlak van onderhandelen als het ging om betalingen te doen.

Daarom deel ik in deze inspiratiebrief enkele van mijn inzichten en hoe ze me goed geholpen hebben.

Als het ging om waterverbruik:

Wel ik verzamelde mijn afwas van heel de dag. Ik liet de gootsteen half vollopen om met dat wat mijn hele afwas te doen. Alles was mooi proper.Ik nam een douche in plaats van een bad. En om daar zuinig in te zijn zeepte in mee eerst in ,shampoo op mijn haren en dan onder de douche om alles af te spoelen. De tijd dat ik onder de douche doorbracht halveerde ook.Kraantjes water dronk stopte ik met drinken ( is toch niet gezond!) en ik verving het door glazen flessen van bronwater die ik per fles 0.5€ betaaldeDe was deed ik op zondag. Ik verzameld alles dat in één machine kon zodat deze ook nog goed kon draaien en zetten ze op ecologische stand voor de was. Dus minder water en minder elektriciteit.

Resultaat op amper 3 maanden was de factuur gehalveerd.

Als het ging om elektriciteit verbruik:

Enkel de verwarming stond op en het fornuis. Het fornuis werd maar 1 maal gebruikt per dag voor het maken van eten en de verwarming had ik 20 graden gezet zodanig dat het stromen van warmte meer verdeeld was en langer duurde. Ik deed een extra laagje aan en zo had ik het ook warmer.Voor verlichting in huis gebruikte in kaarsen wat best nog eens zo veel gezelligheid gaf.Toen ik de woning verliet was het zo dat ik niets diende bij te betalen op mijn energiefactuur terwijl voor de veranderingen ik een hoge factuur had om bij te betalen.Wat had ik nu geleerd op vlak van onderhandelen voor rekeningen? in de beginperiode van de situatie stapelde zich alles op en dan sta je daar dat alle rekeningen gevraagd worden om binnen een bepaalde termijn te betalen.

Wat ik nog niet zei was dat toen op fysiek vlak echt met veel uitdagingen zat : allergieën, darmproblemen, maag, … het leek of ik toen een abonnement had bij de arts.

Ik had toen mijn moed bij elkaar geraapt want ik was toen heel angstig voor de reacties van die diensten en ben beginnen mailen.

Aan elke dienst legde ik heel open en eerlijk de situatie uit waar ik in beland was, wat mijn inkomsten waren en aan wie ik allemaal voorgestelde/gevraagde afbetalingen had gedaan. Ik zei tegen mezelf “een nee heb ik altijd en een ja kan ik krijgen”.

Ik kreeg van alle diensten de vraag om documenten binnen te brengen of te mailen. En dat deed ik dan ook! Ik vond het al heel positief dat ze overwogen om het plan toe te staan.

En ja hoor, van elke dienst ( en dat waren toen meer dan 11 afbetalingsplannen) kreeg ik een oké.

Wat waren de lessen voor me in die situatie:

Open communiceren opent altijd deurenKwetsbaarheid tonen is veilig en goed.Ecologische leven. Op een andere manier gaan kijken naar wat er allemaal gaande isDat er altijd oplossingen zijn voor allesHulp vragen en je er voor open stellen is perfect okéVoilà! Ik hoop dat jij nu hier ook iets uit mee neemt.

Love, WendyPS>>> Sluit je aan bij mijn GRATIS Facebook-groep Samen op weg met Wendy en laat me weten wat je ontdekt! Deze community biedt je ondersteuning op een veilige plek waar je je waarheid spreekt, inspiratie opdoet en om hulp vraagt ​​terwijl je door de reis van het leven navigeert ... en ik ben erbij!

13 views0 comments