top of page

De ontluikende kracht die je jezelf geeft door je schaduw te transformeren


Onze schaduw is ons valse zelf en toen ik zelf stappen begon te zetten om mijn schaduw – zijnde mijn ego, mijn denken, mijn overtuigingen – te leren kennen, ontdekte ik de schoonheid als de ontluikende kracht van dit te transformeren.


Toen ik aan dit proces begon had ik vaak dat ik mensen aantrok met een pathologisch narcisme. Ze maakten me het leven zuur. Tot ik realiseerde dat ik vanuit mijn co-afhankelijkheid als empaat hen aantrok met als doel om mijn eigen schaduw te transformeren

.

Ik was het beu ze op mijn pad te hebben. Ik had weinig vertrouwen nog dat ik veilig kon zijn in deze wereld juist omdat ik wist dat het aantrekken van hen iets was dat ik eigenlijk in mezelf te integreren had.


Als je een bepaald soort persoon steeds aantrek in je leven, dan zit de les in jezelf. En het is daar dat de verandering letterlijk te gebeuren hoort te worden.


Ik walgde telkens ik hen op mijn pad had vanwege hun manipulaties, hun leugens, hun controle en hun gaslighting, maar ook hun verbale en verdoken agressie. Het web van verstrikking waar ik in terecht kwam zag ik steeds te laat. En ze kwamen vanuit gelijk welk beroep op mijn pad als vanuit familiale kringen.


De oplossing zat echter in het transformeren van mijn walging. En tijdens het proces van die emotionele transformatie zat er zoveel verscholen onder die walging van mijn eigen schaduw.

Het meest cruciale ging zoveel verder dan wat ik tot nu toe altijd gehoord, gelezen of zelfs wat iemand me getracht had aan te leren. Niets van dat hielp, ………;tot het integratieproces!


Door dit integratieproces kon ik heel diepgaand mijn eigen schaduw zien. Zonder oordelen alles plaatsen en laten zijn. Alles zat erin: aanvaarden, zelfvergeving, loslaten, integreren van mijn schaduw en mijn lichtkant vrij te zetten.


Want dat is het doel van je schaduwkant transformeren: Je lichtkant ontwaken en jezelf vrijmaken van belemmeringen die het ego je brengt.


Doorheen mijn proces ontdekte ik dat ik door het hebben gehad van pathologisch narcisten in mijn omgeving dat ik geleerd had om te manipuleren vanuit een overlevingsstrategie. Als kind had ik dat geleerd, maar als volwassenen had ik dit niet langer nodig.

Wat ik wel nodig had was mezelf vrijzetten, leven en ten volle van mezelf houden naast authentiek mezelf zijn.


Het verschil tussen mij in mijn infantiel gebruiken van de manipulatie en de pathologische narcist was; was dat ik het ooit deed vanuit overleven, dat de pathologische narcist het doet voor zijn voeding voor aandacht en niet zijn of haar controle over de ander.


Ik wilde altijd, maar pleasen waardoor ik die trucjes had aangenomen om me veilig te voelen in de nabijheid van die pathologische narcisten, zelfs een psychopaat, die in mijn familie aanwezig ware.


Een ander verschil is dat ik als empaat naar binnen ga in mezelf en werkelijk aan mezelf ga werken.


Verwachten dat een pathologische narcist dit doet is jezelf voor een wens doen wachten die nooit gaat uitkomen. Ze willen niet naar zichzelf kijken. Ze weten dat wat ze doen niet juist is en willen daarom ook nu niet noch in de toekomst naar zichzelf gaan kijken om te vermijden dat ze geconfronteerd worden met hun ware aard. Anderen horen voor hen hun muppet on a string te zijn. Nooit mag men weten wie ze werkelijk zijn, want dan breekt voor hen hun - de bron van hun kracht en valt hun voeding- , jouw aandacht en al wat erbij hoort, weg.


Elke schaduwkant begint met een trigger die iemand ons voorhoudt waarvan wij niet willen zien wat onze eigen schaduw is evenmin om die werkelijk te integreren.

Integratie is noodzakelijk om jezelf vrij te zetten. Dit is een proces.


En dat resultaat van het ontwaken ontluikt een onvoorwaardelijkheid in aanvaarding, respect, vergeving, zijn, als liefde … het opent een ruimte waarin er ruimte is voor het zijn van jezelf als de ander in volle gelijkwaardigheid. Met andere woorden je maakt jezelf volledig vrij van je ego en het ego van de ander doet je emotioneel niets meer.


In spirituele gezondheid, vrijheid en ontwaking

Wendy 

Wil je hier mee aan de slag, dan zijn er de groeicommunity's 
85 views0 comments