• Wendy Mertens

Tips bij stalking

Updated: Jan 8

Als het gaat om stalking wel dan kan ik je mijn eigen persoonlijk ervaring hier rond vertellen. In 2014 begon het en het is gestopt in mei 2015. Het heeft heel wat ingehouden om de vrouw die zich daar mee bezig hield te doen stoppen. En omdat ik het de laatste tijd zo vaak zie verschijnen op sociale media heb ik besloten even hier toch bij stil te staan.
Wat is stalking eigenlijk? Ongewenst contact met iemand zij het nu via sms, via mail of fysiek. De persoon contacteert je nadat je expliciet hebt aangegeven dat je geen contact wilt. Maar er is nog een andere definitie van stalking, namelijk: is het stelselmatig lastigvallen van een persoon, door die persoon te achtervolgen, steeds op hinderlijke wijze contact op te nemen en soms ook te bedreigen.


Hoe zat het bij mij? Wel in één van mijn andere blogs heb ik je al een vertelt over een vrouw die me publiekelijk aangevallen heeft, wel deze vrouw heeft mij via sms en via mail gedurende 1 jaar ongewenste mails en zelfs berichten van bedreiging geuit. Ja , tijdens gans de situatie was het inderdaad onfijn en zoeken naar een oplossing. Met een oplossing bedoel ik eigenlijk het kunnen duidelijk aangegeven en het ongewenst gedrag doen stoppen.

Op elk email adres ontving ik mails van haar, soms in een groepvorm. En als je aangeeft dat je de mails niet wilt dat ziet de politie dit ook als stalking. Dat is ook de grootste reden , maar ook omdat ik integriteit hoog stel, dat mensen op de nieuwsbrief altijd op eigen keuzen en handeling kunnen inschrijven en uitschrijven. In de situatie met deze vrouw was het zelfs zo dat na zoveel verschillende manieren van communicatie dat ik begon te horen van nog andere slachtoffers van haar. Ja, hoor! Ook zij ondervonden dat hun boodschap niet overkwam.
Op welke manieren had ik al een poging gedaan om door te dringen om het stoppen van het gedrag te bekomen? - Tactvol zijn - Empathie tonen - Grenzen stellen op liefdevolle manier - Direct en bod zijn - Haar arts inschakelen om met haar te praten - Haar blokkeren op sociale media - Haar blokkeren op mijn privaat adres - Gsm nummer veranderen - Haar nummer laten blokkeren op mijn gsm als op mijn vaste lijn - Negeren - …

Ja, allemaal bruikbare tips die ook helpen met één voorwaarde: vraag aan iedereen om nooit je nummer zomaar door te geven zonder dat ze je het vragen. Na die publieke aanval kwam het er dan op neer , dat ze gewoon terug begon met haar gedrag. Weer een andere weg, namelijk mijn adres van de website. Dan maar naar de politie met alle honderden bewijstukken, de opname van de aanval en met iemand van de sociale cel praten. Maar zelfs daar gaf men aan dat ze een verwittiging konden geven tot 3 maal toe. Hoe? Door in gesprek te gaan met de persoon zelf. En meestal helpt het ook in dit soort situaties.

Bij mij was er nog een extra component. Deze was de mijn stalkster één doel had dat ze letterlijk neergeschreven en geuit had: een vriendin van mij was haar doel. Ze wilde die vrouw bezitten. Een gouden raad: tenzij je 222% zeker bent dat je vriendschap niet stuk gaat door iemand te verwittigen , stap weg tot die vriend/vriendin zelf het inzicht heeft met wie ze of hij te maken heeft. Anders ben je de relatie kwijt. Stalkers hebben doelen en doen zich vaak in het bijzijn van derden voor als dat zij het slachtoffer zijn van de stalking. Wees dus op je hoede voor iemand die het slachtoffer uit hangt want ze hebben een andere agenda.

Was bemiddeling mogelijk ? Neen , in mijn situatie hebben we er nog een psychiater bij gehaald en er waren zoveel signalen van een persoonlijkheidsstoornis bij de persoon in kwestie dat bemiddeling alles zou verergert hebben. Dus heb ik het op een andere manier aangepakt.

Hoe is het dan gestopt? Ik heb uiteindelijk met iedereen die met haar contact had zelf het contact verbroken. Een blokkering op mijn website gezet voor haar en via mijn provider.
Mijn raad aan u: Stap weg van iemand die het slachtoffer uit hangt, die roddelt over een ander maar vooral als je u grenzen aangeeft en de persoon blijft over je grenzen gaan. Als het blijft duren blok de persoon via elk kanaal en ga naar de sociale cel van de politie om daar te vragen om bemiddeling. En als laatste kan je ook klacht neerleggen bij de politie. De politie doet in België weinig er dient eerst iets te gebeuren.

Maar weet ook dat je best zelf weg stapt van de kringen waar die persoon in zit. Er is niets verkeerds want je beschermt jezelf. Zet door met je gedrag en heb geduld. Doe niet wat sommige mensen doen en dat is hun stalker bekend maken op sociale media want dat draai je gewoon de rollen om. Je maakt het jezelf enorm lastig als je dit laatste doet.

Via sociale media is er ook altijd de mogelijkheid tot blokkeren en rapproteren. Zoek dan via je zoekertje naar "rapporteren " en "blokkeren", nadien wijst het zich uit. Ik hoop dat je wat met deze tips bent. Wees wijs en bescherm jezelf

Love, Wendy


alle rechten gereserveerd

©2018PS>>> Sluit je aan bij mijn GRATIS Facebook-groep Samen op weg met Wendy en laat me weten wat je ontdekt! Deze community biedt je ondersteuning op een veilige plek waar je je waarheid spreekt, inspiratie opdoet en om hulp vraagt ​​terwijl je door de reis van het leven navigeert ... en ik ben erbij!

Wendy Mertens

contact

9140 Temse

Belgium

 

 

 

 

 

 

medische disclaimer | mail disclaimer | algemene voorwaarden | privacy verklaring

 

 

©2013-2019 by Wendy Mertens

 

 

 

©2018 by Wendy Mertens. Proudly created with Wix.com


 

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Persoonlijke gegevens worden met grote zorg behandelt,  niet verkocht.