Ga je tot op de kern of modder je maar wat aan?

Updated: Oct 28, 2021
Wat?


Als het gaat om een transformatie - wat iets van vorm veranderen is of het nu fysiek of energetisch is- ben je dan de persoon die van zichzelf merkt; “ik heb geen shift of het lukt niet"?. Ga je dan bij jezelf zoeken? Ga je hulp vragen? Ga je voor diep werk of kies je voor snel en oppervlakkig werk? Ga je voor zelfreflectie?


Wel als je het opmerkt dat is dan al heel goed? Het opmerken hé! Dat is een ontwakingsmoment. Maar het kan terug shiften naar een onbewustmoment als je niets er mee doet. Pure ontwaking houdt wat anders in dan het enkel zien en op dat moment er bewust van zijn.


Nu de volgende vraag is wat directer en vaak een hele lastige voor mensen?

Wijs je snel met de vinger naar de oefeningen, naar de ander, naar de methode, naar iets buiten je? Als je dit doet dan leg je de verantwoordelijkheid van wat je dan aanwijst als de reden of de oorzaak van het mislukken?


Hey, lieverd ik begrijp dat je dat doet?


Dat is de eerste reactie die nog zovelen doen!

Het is echter niet dat bij de andere, de methode, de persoon de oorzaak ligt.

Als we naar het beeld kijken met de vinger wijzen wat zie jij dan eerst?Je ziet waarschijnlijk die vinger die nu naar jou wijst? Juist of wat?

Ik niet!


Ik zie 4 vingers die gebogen zijn. Waarvan er 3 naar de persoon zelf wijst waarvan het hand is en een duim die wijst naar de andere 3. Voor mij betekent dit de vinger die wijst, is een zelfbedrog. Een manier om weg te kijken in plaats van te kijken naar de oorzaken, waarmee de andere 4 vingers wijzen naar de persoon zelf. Het is dus de persoon zelf die de oorzaak in zich te vinden heeft.


En daar zijn we dan de oorzaak zit BIJ JEZELF


Oei, nog niet gaan lopen want ik kan al horen dat je nu zegt ; Wendy dat is niet waar want mijn vader slaat me dus hij is de oorzaak.

Lieverd, nee, de oorzaak zit in je! Ik leg het je uit.


Een vrouwelijk familielid is een heel narcistisch persoon en ik liet jaren haar over mij lopen in vormen van emotionele manipulaties, psychologisch misbruik, gaslighting, onderdrukking…. Haar stiefvader was iemand die zelf tot fysiek geweld ging. Ik zou dan net als jij kunnen zeggen de oorzaak zit bij de ander want zij doen dat.