top of page

Spiritueel ontwaken heeft ook te maken met milieubewust leven

Zorgen voor het milieu is een vorm van bewustwording en getuigd van een aanvaarding en rekenschap geven aan alle levende wezens. En met een levend wezen bedoel ik  planten, dieren en  mensen. Alle hebben ze gevoelens, zijn ze energie en reageren ze op energie.


Hoe pak ik dat aan?

Ik zelf ben al sinds een kleine 2 jaar volledig vegetarisch en dat gaat verder dan enkel het feit dat voor mij en vanuit mijn weten  ik  vlees als een houder zie van het leven van dat dier, de energie van dat dier, de angsten en trauma’s van dat dier. Die emoties zitten vast in het lichaam, dat is ook bij ons zo. Dieren  hebben dat nog meer dat ze op dat niveau zitten. Voor mij is het dan ook zo dat als ik dierenvlees eet , ik mee de energie binnen neem van hun laatste uren.


De energie van angsten, trauma’s wakkert bij ons ook in ons lichaam iets aan. Er wordt wel vaak geschreven over het feit dat wij als mens carnivoren zijn, maar wist je dat iets onwaar is. Wij zijn zo geworden , maar oorspronkelijk zijn we planteneters. Via plantaardige voeding als vegetariër kan je ook alles binnen krijgen en ga je vanuit mijn ervaring minder je ego in al zijn negativiteit voeden.


Dus als je toch graag voor het vlees gaat, ga dan – met deze tips- voor biologisch en dieren die vrij hebben kunnen lopen als dat ze geslacht worden als gevolg van ouderdom  en natuurlijke dood. Zo heb je die negativiteit in het vlees niet.


Ja, het is duurder en ja het kan soms wel wat zoeken inhouden om dat te vinden, maar voor mij woog dat al af en was dat al positiever in mijn overgangsperiode van vleeseter naar vegetariër. Nu eet ik nog eieren en die zijn van vrij en loslopende kippen die enkel eitjes leggen wanneer de kip er zit in heeft. Ik betaal meer, maar de smaak en ook de gezondheid is daar te goede mee
Welke andere stappen doe ik nog voor het milieu?

 • Ik koop zoveel mogelijk plat water aan in glazen flessen. Soms als er een overgangsperiode is zoals met de verhuis , was het even plastiek, maar dat is dan snel wegwerken en terug overstappen naar glazen flessen water. De eerste keer betaal je iets meer maar nadien -omdat je de bak met lege flessen inlevert- is dat eigenlijk weinig. Zo betaal ik voor 6 flessen plat water met inleveren van de bak slechts 1,5€

 • Ik gebruik herbruikbare tassen en een box voor inkopen te doen

 • Ik gebruik de auto enkel wanneer nodig en ik groepeer uitstappen op dezelfde dag zodat ik het milieu zo weinig mogelijk belast.

 • Als ik naar een stad ga waar trams zijn, ga ik met de train en neem ik daar openbaar vervoer om me te verplaatsen

 • Ik koop enkel aan wat ik nodig heb

 • Ik recycleer glazen bokalen om die te gebruiken voor bijhouden van voorraad voor de keuken. Dat is beter dan het plastiek waarin meel vaak aangeleverd wordt.In de winkel koop ik fruit in losse stukken of wat ik een kartonnen bakje zit.

 • Ik heb liever die plastiek niet

 • Ik leer vaak veel bij van Evelien Green rond tips die milieuvriendelijk leven zijn. Mijn verwarming in huis staat op 17 of 18 graden. En dat is warm genoeg. Ik kan nog steeds een fleece gebruiken mocht het te koud zijn.

 • Ik verzamel mijn afwas van 1 dag, laat de afwasbak half vol water lopen en doe mijn afwas daar mee.

 • Ik gebruik heel vaak een snoer of verlengkabel waar een aan/uit knop aan is om na gebruik het volledig uit te zetten en zo verbruik te minderen.Wat ik niet nodig heb doe ik weg of verkoop ik. Waarom? Wel omdat iemand anders er wel iets mee kan doen, omdat het energie rooft als het er maar staat en je eigenlijk belast.


 • Wil je leren loslaten , wet begin met materie los te laten dat er maar staat waar gelijk welk excuus voor gebruikt om het bij te houden.

 • Kleding wordt enkel aangekocht wanneer het nodig is. Ik ben een vrouw en ik heb een heel grote kleerkast waar 1/3 kleding in zit die ik nodig heb en verder gebruik ik ze om mijn lakens in te leggen, maar is nog open ruimte in en dat vind ik goed. Dat geeft ook een gevoel van ruimte. Ik heb één winterjas, één jas tussenseizoen en dat is voldoende. Als die stuk is , dan is het naar de winkel gaan. Idem met schoenen hoor.

 • Ik koop biologische groeten en fruit uit de onbespoten tuin in Temse van een organisatie waar ik ook nog mindervaliden mee steun.

 • Ik koop -als ik het nodig heb- gerecycleerd papier.

 • Als ik iets nodig heb zoals een toestel of dergelijk dan ga ik eerst kijken op tweedehands en in de kringloopwinkel voor ik naar een gewone winkel ga.

 • Momenteel ben ik aan het bekijken om te gaan werken met herbruikbare inktpatronen

Zoals je merkt uit mijn voorbeelden kan je als je milieubewust en spiritueler wil leven toch veel ondernemen. Er is voor alles een oplossing en ja zelfs ik leer hier dagelijks over bij.


Voorraden aanleggen?

Wist je dat voorraden aanleggen van alles een overblijfsel is van een houding van onze voorouders die de oorlog meegemaakt hebben. Wij moeten die patronen niet in stand houden hoor? Dat is niet leven, maar overleven.


Tips bewuste milieuvragen?

Rekening houden met het milieu is een bewuste manier van leven en je afvragen of : Ik heb ik wel echt nodig?Is het nodig dat ik het bij houdt?Welk excuus gebruik ik om het bij te houden?Koop ik enkel wat ik echt nodig heb?Wat kan ik nog veranderen om meer milieubewust in het leven te staan?... Welke soort groeten of fruit koop ik en wie steun ik er mee? Wat doe ik om alles snel afgehandeld te hebben en hoe onbewust ga ik dan om met alles om me heen? ….

Wat ik doe , doe ik uit respect voor natuur, planten , dieren , maar ook omdat ik stil sta bij de gevolgen in voor mezelf nu, mijn medemens en iedere mens  die na mij deze aarde nog bewandelt. Het is volgens mij enkel een egoïstisch ego dat zegt enkel naar zijn eigen noden en wensen te kijken.

De beide kunnen best en gemakkelijk gecombineerd worden.


Het milieu is niet even nu belangrijk,  maar voor iedereen en altijd!

Het vraagt dat ook een inzet van iedereen.

Love, Wendy

PS>>> Sluit je aan bij mijn GRATIS Facebook-groep Samen op weg met Wendy en laat me weten wat je ontdekt! Deze community biedt je ondersteuning op een veilige plek waar je je waarheid spreekt, inspiratie opdoet en om hulp vraagt ​​terwijl je door de reis van het leven navigeert ... en ik ben erbij!