top of page

Wat doet je tekort-gevoel voor je gezondheid?

Updated: Apr 6


Ik heb tekort….. en vul nu op de puntjes in wat jij daar altijd zet. Ja, word je maar bewust van die uitspraken, overtuigingen en geloven.


Je kan deze ook uiten als:

· Ik heb geen…..

· …is afwezig in mijn leven

· … is er niet

· Ik sta versteld van…

· Ik heb veel angsten ( som maar op na de puntjes):

· Ik heb zin in chocolade

· Ik heb moed nodig om…


Dit is nu een mooi voorbeeld van hoe een innerlijk conflict waar je heel veel in je lichaam, spiritueel, energetisch tot in je relaties mee stuk maakt.


Om je een duidelijk beeld te schetsen wat zo’n innerlijk conflict inhoud als waar het in je leven mee samen hangt tot het effect op je lichaam werk ik het eens helemaal uit op een manier dat ik het maandelijks doe in de masterclasses van het krachttraject “gezond lichaam”.

Dit innerlijk conflict heeft te maken met verschillende aspecten in jouw waar je geen zicht op hebt als compleet verkeerd mee omgaat in dit aardse bestaan.


Ten eerste als jij zulke uitspraken zegt, denkt tot neerschrijft dan creëer je tekort op gelijk welk levensdomein in je leven. Ik heb het over levensdomeinen als: ontwaking, echte diepe wederzijdse vriendschappen, een partnerrelatie die er voor je is, gebrek aan zelfwaarde, het lastig hebben je geliefd te voelen, je niet veilig voelen, …


Deze kan je niet zomaar breken via positief denken daar de kern ervan bestaat uit onbewuste beloftes die je aan jezelf gemaakt hebt. Dat vraagt transcendent werk waarbij je bovenuit de cirkel van het ego stapt.


Ego, is iets wat je eigenlijk niet kent. Je hebt misschien zelfs het idee dat je een ego nodig hebt.

Als het gaat om de relaties in het gezin waar je opgroeide, ga jij het gevoel hebben dat je in de steek gelaten bent geweest door je moeder. Ofwel was ze er emotioneel niet, misschien fysiek, of was ze iemand die een of andere vorm van misbruik naar je deed…. In elk geval als je eerlijk bent met jezelf was er een tekort van iets dat jij nodig had van je moeder en niet ontvangen hebt van haar.


Maar was als het nu ook voor je vader zou gelden? He, wat zou dit betekenen? Wel eigenlijk verhoogd het de kans op problemen met meerdere organen in je lichaam.


Zelfliefde is nog een andere stuk in je dat bij dit innerlijk conflict niet wakker is. Er wordt of werd je te vaak vertelt dat je dit realiseert door positief denken, positief voelen, het licht altijd volgen…. Maar je kan net geen zelfliefde kweken via het ego. Zelfliefde heeft niet het ego als bron.

Ik bedoel met zelfliefde niet wat psychologen benoemen als gezond narcisme. Ik sta niet achter de term gezond narcisme, wel als gezonde grenzen en die komen van heel diep waar je dezelfde bron mee hebt aangespoord als de bron waar zelfliefde uit komt. Het spijt me zo dat mensen die het verschil niet hier in kenden je op het verkeerde weg gezet hebben.





Dit zijn echt vaststaande feiten die altijd gelden bij dit innerlijk conflict. Dat weten we van patiënten die, zelfs met andere ziektesymptomen, hiermee zaten. Het moment dat ze het allemaal geleerd hadden als geïntegreerd hadden in hun leven, hadden ze verlichting tot verdwijning van de symptomen.


Dit innerlijk conflict in de vorm als aanvullende vormen dat ik het aangaf in dit artikel is gelinkt aan problemen/ symptomen /ziekten aan/met of een van volgende organen of psychische toestanden/persoonlijkheidskenmerken: de darmen, de maag, hart, tanden, (slechte) cholesterol, cyanose, gevoel dat je bestolen wordt constant, de gal, de pancreas, de ogen, hemochromatose, ziekten aan het bloed, hepatitis, de lever, de hersenen, jicht, kankers, de longen, de aders, de borsten, malaria, de huid, de mond, verstoorde plexus solaris, beenmerg, epilepsie, de blaas, obesitas, het zitbeen en de ruggenwervels


Mocht jij dit nu lezen en zeggen : “Wendy ik zit met zo’n gevoel en ik doe er alles aan om nooit tekort aan voedsel noch geld te hebben. Ik houd de controle dat ik er veel van heb.” Dan is mijn antwoord: Start nu met de bestemming start en werk preventief. Wacht niet tot je symptomen hebt om dat het hele werk te gaan doen. Begin nu met je heling, dan kies je voor een pad van zelfliefde, anders blijf je kiezen voor een pad van zelfdestructie.


Heb je wel al symptomen dan mag je zeker zijn dat je het niet, nooit, nimmer , jamais oplost met controle te hebben om de hoeveel voedsel dat je eet noch op hoeveel geld je op de bankrekening hebt staan. Integendeel, dit innerlijk conflict niet oplossen gaat je weghouden van geluk, zelfliefde, gezondheid en laten verder zinken in een vals gevoel van veiligheid. Je gaat destructiever worden met de tijd naar elke relatie waar je in staat. Elke leugen, zelfbedrog gaat goed zijn om de controle te houden en je lichaam bekoopt het net als het gevoel van eenzaamheid of niet begrepen zijn door anderen. De angsten gaan in je dagelijks bestaan aanwezig blijven tot vergroten.


Hogerbewustzijn? Voor velen onder jullie is dit nog een stap te ver in je proces als kan het zweverig klinken Je hoeft je er pas mee bezig te houden op het moment dat je de rest van je stappen door bent. En we starten altijd van een begin in de academie.


Heb je een vraag over dit artikel? Wens je uw beleving mee te delen? >> laat het weten via “Comments”. Typ je tekst in plus klik op “enter” en dan hoor je te kiezen of je inlogt via je facebook of je google account.


Warme groetjes

©Wendy Saraj

PS als je iets uit deze tekst wil gebruiken, dat mag enkel op voorwaarde dat je het stuk tekst overneemt, tussen “” zet met de verwijzing er naast naar deze website: www.mertenswendy.com

Recent Posts

See All

Gratis videoreeksen

bottom of page