top of page

Het effect van respect op je gezondheid?

Updated: Apr 6


Wendy Mertens over respect

Volgens het woordenboek is respect: Respect betekent aanzien, eerbied of waardering, die men heeft voor iemand of iets vanwege zijn kwaliteiten, prestaties of vaardigheden. Het woord betekent oorspronkelijk omzien naar, en vandaar rekening houden met je.


Respect in de ware zin heeft nu eens niets hier mee te maken. Dat zou betekenen dat je de persoon al goed moet kennen voor je er respect voor gaat hebben. Dat je iets moet begrijpen.

Respect heeft te maken met grenzen, met openheid als diversiteit. Je hoeft iemand niet te kennen noch goed te keuren noch te begrijpen wil je respect hebben laat staan tonen.


Respect kan je pas voor iemand opbrengen, ongeacht hoe goed je die kent als je in staat bent om respect te hebben voor jezelf in de totaliteit, voor wie je bent, je schaduw, je werkpunten, je ego, je valkuilen, je uitdagingen als je “fouten en gebreken”.



Zeg niet tegen elk egoïstisch persoon dat het een narcist is


Hier zijn al 5 manieren dat je aan het gedrag van iemand kan zien dat hij/zij geen respect heeft

· komt altijd te laat of heel vaak Teken dat men geen respect heeft voor je tijd.

· achterbakse complementen Voorbeeld: ‘Je bent echt een goede manager. Nog nooit meegemaakt, maar je bent te dik voor de job.’ Voorbeeld: ‘Je bent echt goed om mensen te begeleiden zodat ze terug gezond zijn, maar ja, ik ga toch naar een diëtiste want die heeft er een diploma voor. ’Voorbeeld: 'Ik wou dat ik net zo ontspannen was als jij over al deze rommel!'

· druk op je leggen Ze willen dat je dingen doet of goedkeurt die zijn doen.

· constant aan de telefoon als men bij je is Of het nu tijdens de maaltijd is of tijdens je aanwezigheid. Een uitzondering kan zijn dat je bezoek je meldt dat men graag de gsm bij de hand houdt, omdat hun kind net een zelfmoordpoging of palliatief is.

· iemand die je onderbreekt terwijl je aan het praten bent Je bent in gesprek, maakt niet uit met wie. Men komt er tussen staan en begint met je gesprekspartner te praten. Een uitzondering kan zijn in een winkel dat iemand onderbreekt omwille van dringend wc toilet gebruik, maar dan excuseer je uzelf voor het onderbreken. Gelijk welk andere vorm van zogezegd onderbreken met excuus is net een excuus om respectloosheid te tonen.


Herken vanaf heden deze rode vlaggen in een relatie. Laat het niet te ver komen, zodat je op een punt bent dat je wrang, wrok, weerstand of negativiteit voelt bij die persoon. Als dat nu al het geval is, dan heb je de situatie te ver laten komen.


Er zijn nog andere vormen van gebrek aan respect, die leg ik je graag hier uit.


Het is belangrijk om van in het begin een gesprek met de persoon direct hier over aan te gaan of duidelijk een respectvolle grens te stellen die ook werkelijk doorvoert. Als je een grens niet doorvoert, ben je zelf aan het chanteren of manipuleren. De ander voelt namelijk als het gemeend is of niet en gaat het gedrag blijven stellen.


Warme groet,

Wendy


PS Wil je nog meer van de signalen kunnen plaatsten, ga naar het YouTubekanaal Wendy Relaties TV (link hier onder te vinden), maar als je werkelijk een einde wil aan dit soort relaties in je leven klik op A.B.O


PS niets uit deze teksten mag gebruikt worden noch gekopieerd worden

 


Recent Posts

See All

Gratis videoreeksen

bottom of page