top of page

Wat betekent “toxisch”?

Updated: Nov 12, 2023


Dat is een hard woord Wendy? Als je een woord hard of zacht vindt, is het een oordeel tenzij je een richtwijzer gebruik zoals hier het woord “toxisch”. Het is niet genoeg dit te vertalen als “ruis”.


Toxisch is een woord dat richting aangeeft voor alles waar jij voor jezelf ongezond, niet geheeld bent, op te lossen hebt tot in te groeien hebt. Groei is een woord dat zegt dat jij ergens verandering nodig hebt. We verdiepen het samen wat in deze tekst.

1. Toxisch is ongezonde voeding dit is alles wat je eet dat eigenlijk niet de harmonische werking van je lichaam verstoord. Ja, dat is voor elke persoon sowieso junk food, klaargemaakte maaltijden, maar naargelang waar jij en je lichaam staat op vlak van ziektes, symptomen, kwalen kan zelfs een tomaat voor een lange tijd toxisch zijn. Het kan een allergie zin, maar simpelweg iets aan je maag hebben wil zeggen die maag helen en alles wat er rond hangt. In al die tijd mag je geen tomaten eten. En er zijn nog veel voorbeelden die ik in deze lijn kan geven.

2. Toxisch is destructieve patronen Een destructief patroon is gelijk wat dat jij hebt ontwikkeld dat schade brengt in elke relaties, in je ontwakingsproces tot voor je lichaam. Het zijn onder andere overlevingspatronen , verslavingen, gedragingen die je ontwikkelde tijdens de leeftijd van 2 tot en met 13 jaar. De jaren dat je u ego ontwikkelde.

3. Toxisch is ongezonde, onbewustvolle relaties Zowel jij als de ander kan toxisch in een relatie staan. Dat zijn aangeleerde, zelf ontwikkelde, soms overlevingstechnieken waar je niet altijd van door heb dat ze destructief zijn voor de relatie. Met relatie verwijs ik naar elke vorm; dus vriendschap, partners, familie, professioneel tot buren. Natuurlijk is het meest voor de hand liggend dat jij eerst kijkt naar relaties waar egoïsme hoog is, fysiek geweld, en op termijn de rode vlaggen kan zien van relaties die narcistisch zijn. Dat zijn de uitersten die ik nu beschrijf van toxische relaties tot je eigen onbewuste stukken die ik wel eens aantrekkingskoorden noem. Het zijn deze onbewuste stukken die net zorgen dat je juist toxische relaties aantrekt of dat jij zo iets ondervindt dat de ene relatie na de andere met je breekt.





4. Toxisch zijn de producten die je gebruikt die schade brengen aan je huid Het voordeel van eco-producten, als je weet waar op te letten, is dat ze eigenlijk zorgen dat jij minder chemicaliën in je lichaam brengt via je huid. Je kan natuurlijke gaan door je eigen huis- en tuinproducten te maken zoals onze grootouders deden.

5. Toxisch is hoe je bezig bent met hoe een ander hoort te veranderen Je noden en behoeften kennen ja! Die communiceren zonder de ander te dwingen te veranderen is nodig. Net zoals het nodig is om grenzen te stellen zonde manipuleren. Maar de ander heeft zijn beslissingen, keuzen. Dat wil dus zeggen dat anderen zich niet moeten aanpassen. Doen ze dat wel, dan is dat een goed teken. Doen ze dat niet, dan heb jij keuzes als werk te doen.

6. Toxisch is medicatie Medicatie die je hoort te nemen voor een kwaal, een symptoom te onderdrukken het zij voor korten of levenslange periode heeft toxische gevolgen voor je lichaam maar onrechtstreeks ook voor je relaties als voor je ontwakingsproces. Het is dus zo dat medicatie net als operaties enkel in uitzonderlijke omstandigheden horen nodig te zijn. Onder elke andere omstandigheid kan je uzelf – mits de juiste begeleider- volledig terug in gezondheid brengen.

7. Toxisch is teveel of te weinig met je emoties bezig zijn Emoties weg duwen tot negeren geeft probleem op vlak van relaties, gezondheid tot je eigen ontwakingsproces maar even goed er te veel mee in je hoofd bezig zijn tot constant in je relaties uren, uren praten en praten over die emoties doet net hetzelfde. Je hoort op een transcendente manier om te gaan met emoties.


Als je dit laat doordringen kan toxisch dus alles zijn wat op gelijk welk levensdomein dus iets is waarmee jij voor jezelf je eigen verandering, groei, ontwaking, gezondheid in een comfortzone houdt wat je weghoudt van wat je bij je hoort.


Hoe je dit allemaal draait dat is wat ik je stapsgewijs aanleer in de Academie Bestemming

Ontwaking.


Hogerbewustzijn?

Voor velen onder jullie is dit nog een stap te ver in je proces als kan het zweverig klinken Je hoeft je er pas mee bezig te houden op het moment dat je de rest van je stappen door bent. En we starten altijd van een begin in de academie.

Heb je een vraag over dit artikel? Wens je uw beleving mee te delen? >> laat het weten via “Comments”. Typ je tekst in plus klik op “enter” en dan hoor je te kiezen of je inlogt via je facebook of je google account.


Warme groetjes

©Wendy Saraj

PS als je iets uit deze tekst wil gebruiken, dat mag enkel op voorwaarde dat je het stuk tekst overneemt, tussen “” zet met de verwijzing er naast naar deze website: www.mertenswendy.com


Gratis videoreeksen

bottom of page