top of page

Een verborgen suiker in medicatie!

Updated: Jan 26


Fructose, ook levulose (van het Latijnse laevus, links) of vruchtensuiker, is een monosacharide (een enkelvoudige suiker) met als brutoformule C6H12O6 . Fructose komt onder andere voor in zoete vruchten. In sacharose (riet- en bietsuiker) is fructose gebonden aan glucose (druivensuiker). Twee moleculen fructose kristalliseren met een molecule water. Fructose is linksdraaiend.


Fructose wordt sneller door het lichaam opgenomen dan sacharose of glucose en de smaaksensatie is sterker en verdwijnt sneller dan bij sacharose. Fructose kan ook andere smaken versterken.


Een regelmatige inname van fructose ( dus niet het stuk fruit, maar de stof verwerkt in voeding of medicatie), meestal als gevolg van consumptie van al dan niet "verborgen" suikers, leidt tot metabool syndroom, insulineresistentie, obesitas, leververvetting, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen (waaronder hypertensie, hartinfarct, dyslipidemie).

Wetenschappelijk onderzoek wees echter uit dat te veel fructose slecht is voor de gezondheid. Zo leidt fructose tot meer vet in het bloed, een verhoogde bloeddruk en een vette lever


Fructose in fruit, dus als je het stuk fruit in zijn geheel eet als kauwt, wordt beter door het lichaam verdragen als verwerkt. De stof fructose, als zoeter, gaat direct naar de lever. Het wordt daar opgeslagen als omgezet in vet. Cellen in de dunne darm zijn namelijk niet in staat om deze fructose vorm om te zetten naar glucose.


Daarom is het zo belangrijk om elke keer opnieuw bij de arts, apotheek heel goed aan te geven dat je geen medicatie wenst met fructose in. Laat je niet verleiden door je arts als die zegt: Het kan geen kwaad of zo. Artsen leren tijdens hun opleiding , zeker Belgische artsen, NIETS over voeding noch over linken tussen extracten zoals fructose die uit voeding komen.

Ten tweede als jij zelf online zaken besteld, check heel goed de ingrediënten lijst. Maak hier tijd voor nu, het innemen en dan pas veranderen heeft zijn gevolgen op zich al.







Fructose in onnatuurlijke vorm: een gevaarlijke dikmaker

De onnatuurlijke vorm van fructose is te vinden in veel kant-en-klare voeding zoals snoep, koekjes, brood, sauzen en ontbijtgranen.


Tijdens het winnen van fructose uit maïs gaan vrijwel alle vitamines, mineralen en vezels verloren. Daarna wordt de gewonnen fructose als zoetstof gebruikt. Eén van de gevaarlijkste zoetstoffen is glucose-fructosestroop (high fructose corn syrup).


Fructose is vloeibaar en kan makkelijk worden toegevoegd aan voeding. Het is zoeter dan tafelsuiker, heeft een lange houdbaarheidsdatum en is goedkoper dan suiker. Om deze redenen stoppen voedselfabrikanten hun producten vol met fructose. Dat heeft de volgende gevolgen voor jouw gezondheid:


Meer visceraal vet: fructose kan leiden tot extra vet tussen belangrijke organen zoals je longen, hart en lever. Zoals je in mijn artikel over buikvet kunt lezen, is het belangrijk om visceraal vet te verminderen om de kans op kanker, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten te verkleinen.


Verlaagt je insulinegevoeligheid: fructose kan je insulinegevoeligheid verlagen en daarmee de kans op diabetes type 2 vergroten [2]. Als je cellen minder gevoelig worden voor insuline, ben je minder goed in staat om lichaamsvet te verbranden.


Verhoogt je urinezuur-spiegel: fructose verhoogt je urinezuur-spiegel, waardoor je last kunt krijgen van jicht (een pijnlijk gevoel in de tenen). Volgens Dr. Richard Johnson (auteur van The Fat Switch) kan een verhoogde urinezuur-spiegel ook bijdragen aan leverschade, diabetes type 2, hoge bloeddruk en problemen met de nieren.



Verslavend effect: fructose is zoeter dan suiker en werkt zeer verslavend. Dat komt door de endorfines die in je hersenen vrijkomen wanneer je fructose binnenkrijgt. Dit kun je ervaren als de onaangename situatie waarbij je niet van suikers kunt afblijven.


Veroorzaakt leptineresistentie: het consumeren van fructose kan leiden tot verstoringen in je hormoonbalans, waaronder leptineresistentie. Dit kan de natuurlijke hongersignalen verstoren, waardoor je blijft dooreten terwijl je eigenlijk al vol zit. Door het leptine hormoon te balanceren, gaat je lichaam niet meer zuinig om met lichaamsvet. Het leptine hormoon is zelfs zo belangrijk tijdens het afvallen.


Zorgt voor overgewicht: als er in een korte tijd te veel fructose wordt geconsumeerd, kan de lever fructose niet omzetten naar glucose (waardoor een deel van de fructose wordt opgeslagen als lichaamsvet).


Verbruikt vitamines en mineralen: fructose belast je lichaam op verschillende manieren. Eén van die manieren is dat fructose de hoeveelheid beschikbare vitamines en mineralen in je lichaam verkleint. Fructose komt van nature vooral voor in fruit en groenten! Als je deze gezond bereid en nadien nuttigt is er geen kwaad geschied. In kunstmatige vorm gaat het direct naar de lever met alle gevolgen die daar uit voort komen.



Producten die hiervan zijn gemaakt:

  • Vruchtensappen: bijv. appelsap of perensap

  • Gedroogd fruit: bijv. rozijnen, vijgen en dadels

  • Vruchtencompotes en jam

  • Honing, appelstroop, perenstroop

  • Fructosestroop (wordt door de industrie ook steeds meer gebruikt als zoetstof in producten)

  • Frisdrank

  • Snoepgoed

  • Salade dressing en andere sauzen

  • Brood

  • Muesli- /Cruesli (repen)

  • Alcohol

  • Lactulose (een laxeermiddel)


Hogerbewustzijn?

Voor velen onder jullie is dit nog een stap te ver in je proces als kan het zweverig klinken Je hoeft je er pas mee bezig te houden op het moment dat je de rest van je stappen door bent. En we starten altijd van een begin in de academie.

Dit gaat over spirituele groei. Maar zolang je hersenen invloed hebben van elk product dat schade brengt aan je hersenen en dus ook het destructief geheugen van elke cel in je lichaam activeert zoals fructose dat doet, ga je geen opening blijvend houden noch spirituele groei kennen.


Relaties? Als fructose al zoveel negatieve invloed heeft op je lichaamscellen, je hersenen brengt dit negatieve gevolgen mee op je emoties. Denken wordt vertroebeld door emoties die onder invloed hiervan negatief versterkt worden. Je gaat dus echt niet het juiste beeld krijgen over jezelf als over je relaties. Dis mag geen reden zijn om je achter te steken door te zeggen "het is de fructose". Neen, want jij bent verantwoordelijk voor wat ij in je mond steekt.

Heb je een vraag over dit artikel? Wens je uw beleving mee te delen? >> laat het weten via “Comments”. Typ je tekst in plus klik op “enter” en dan hoor je te kiezen of je inlogt via je facebook of je Googleaccount.


In volle genezing

Wendy Mertens

PS niets uit dit artikel mag gekopieerd worden







Gratis videoreeksen

bottom of page